Z Nowym Rokiem – nowe wyzwania! W Polsce aktualnie rozmieszczonych jest około 750 pojemników przeznaczonych do segregacji zużytego oleju. Pamiętaj, że segregacja tego rodzaju odpadu, jest bardzo ważna i sprzyja naszemu środowisku . Chcesz dowiedzieć się w gdzie w Twojej gminie zostały rozmieszczone takie pojemniki? Zapraszamy na stronę internetową www.segregujolej.pl a w zakładce „Mapa” znajdziesz wszystkie punkty, gdzie można oddać zużyty olej jadalny .
Do segregacji nie potrzebujesz niczego specjalnego. Wystarczy zwykła butelka PET z zakrętką, najlepiej z szerszą szyjką. Miej pod ręką również papierowy ręcznik lub lejek. Pełną butelkę zanieś do najbliższego pojemnika.
Pamiętaj, że liczy się każda kropla!
Przypominamy, Gmina Wolbrom uczestniczy w ekologicznym projekcie segregacji zużytych olejów i tłuszczy jadalnych. Na terenie gminy znajduje się 25 pojemników, które przeznaczone są do segregacji oleju jadalnego zlokalizowanych w następujących punktach:
• Szkoła Podstawowa Chełm, ul. Wolbromska 21
• Zespół Szkolno-Przedszkolny Kąpiele Wielkie, ul. Kąpiele Wielkie 75a
• Szkoła Podstawowa Jeżówka, ul. Jeżówka 253
• Zespół Szkolno-Przedszkolny Łobzów, ul. Łobzów 220
• Zespół Szkolno-Przedszkolny Wolbrom, ul. Mariacka 28
• Zespół Szkolno-Przedszkolny Wolbrom, ul. Wł. Łokietka 10
• Szkoła Podstawowa Zarzecze, ul. Szkolna 2
• Szkoła Podstawowa Dłużec, ul. Dłużec 7
• Zespół Szkół Wolbrom, ul. Pod Lasem 1
• Szkoła Podstawowa Wierzchowisko, ul. Wierzchowisko 32b
• Zespół Szkół Gołaczewy, ul. Chełmska 8
• OSP Chrząstowice, ul. Chrząstowice
• Osiedle Łokietka, Osiedle Chrobrego – 7 pojemników
• Osiedle Skalska, Osiedle XX-lecia, Osiedle Chrobrego – 4 pojemniki
• PSZOK, ul. 1 Maja 59 – 2 pojemniki
Czy wiesz jakie zużyte oleje i tłuszcze jadalne powinniśmy segregować?
Do pojemnika należy wrzucać (przelane do plastikowych butelek) wszystkie rodzaje olejów i tłuszczów, które są używane do przygotowania jedzenia w twoim domu. Mogą być to oleje (słonecznikowy, z oliwek, rzepakowy, sojowy, palmowy, kokosowy i inne), tłuszcze (masło, margaryna lub smalec), a także oleje i tłuszcze z sałatek, konserw, zalew olejowych oraz marynat do grilla i smażenia.
![](https://wolbrom.pl/wp-content/uploads/Post-grafika-01-2024-1024x1024.png)