Nasza gmina dołączyła do EKO projektu segregacji kolejnego odpadu, jakim jest olej jadalny. Dzięki temu w gminie pojawiły się oznakowane pojemniki, przeznaczone do segregacji zużytego oleju i tłuszczu jadalnego. Mapa z ich lokalizacjami znajduje się na stronie: www.segregujolej.pl/mapa.
Gdzie znajdę olej jadalny do segregowania?
Nie mam w domu frytkownicy, więc nie mam zużytego oleju. Czy tak jest naprawdę? Poniżej przedstawiamy przegląd produktów spożywczych lub potraw, w których znajdziesz olej lub tłuszcz nadający się do segregacji.
Sery: marynowane sery z chili, czosnkiem lub warzywami
Niezależnie od tego, czy kupujesz gotowe sery w zalewie z oleju, czy sam je marynujesz, pozostały olej możesz oddać do recyklingu.
Warzywa i owoce marynowane: suszone pomidory, czosnek, papryka, papryczki chili, zielone lub czarne oliwki, mango, bakłażan
Możesz użyć ich do makaronu, sałatek czy pizzy, a pozostały olej wykorzystaj jako sos sałatkowy lub przelej do butelki PET i przeznacz do segregacji.
Ryby i konserwy: sardynki, śledzie, makrele, tuńczyk i inne
Jeśli nie wykorzystasz oleju, nie wylewaj go do zlewu. Możesz segregować nawet niewielkie ilości oleju – a liczy się każda kropla.
Marynaty z mięs i warzyw – resztki przypraw czy czosnku, które zawiera marynata nie mają znaczenia w segregacji oleju.
Desery: pączki, faworki, oponki serowe, naleśniki, racuchy, churrosy, smażone lody czy banany w cieście
Te słodkości smażysz na głębokim oleju. Pamiętać, aby przed recyklingiem schłodzić olej do temperatury 40 st.
Typowe smażone dania: kotlety, mielone, steki, ryby, krokiety, skrzydełka, frytki, sery
Możesz smażyć je na oleju, maśle, smalcu lub innym tłuszczu. Wszystkie te oleje i tłuszcze nadają się do segregacji.
Inne: tłuszcz z rosołu, tłuszcz z pieczonego czy grillowanego mięsa, sosy sałatkowe także nadają się do recyklingu. Pamiętaj o tym zwłaszcza w sezonie letnim w czasie grillowania.
Jak widzisz, jest wiele potraw i przekąsek, w których znajdziesz jadalny olej i tłuszcz nadający się do recyklingu. Nie ma znaczenia, jaką kuchnię preferujesz: polską, wietnamską, tajską, włoską czy francuską. Segregacja oleju jest dla każdego – od wielbicieli kuchni tradycyjnej po wegan. Dzięki niej, oszczędzisz sobie zmartwień o zatkane rury w kuchni, łazience lub miejskiej kanalizacji.
Zużyty olej jadalny przelewaj do plastikowej butelki PET. Gdy napełnisz butelkę, wrzuć ją do pojemnika do segregacji zużytego oleju. Mapa z ich lokalizacjami znajduje się na stronie: www.segregujolej.pl/mapa.
PAMIĘTAJ! Zużyty olej powstaje nie tylko ze smażenia frytek. Pozostaje również po przygotowaniu innych smażonych potraw (naleśniki, kotlety, smażony ser, pączki, tosty), marynowaniu (ser camembert i inne, warzywa, grzyby, mięso z grilla). Znajduje się także w sosach sałatkowych, konserwach i gotowych marynatach. Segregacja oleju jest więc dla każdego – od wielbicieli frytek, przez wegan, po miłośników raw food.